Bävern skapar öppna ytor i skogen, ökar mängden död ved och "restaurerar" våtmarker. Det är viktigt för den biologiska mångfalden och för hur motståndskraftigt landskapet är mot klimatförändringar. Dessutom tycker vi människor ofta att det är trevligt att få syn på en bäver eller åtminstone dammar, hyddor och gnag.
Samtidigt uppstår samhällsproblem när bävrar underminerar vägar eller fäller träd över elledningar. Skogsägare drabbas när dämmen lägger brukad skog under vatten, så att den dör. Bäverstammen kan också komma i konflikt med andra naturvårdsintressen, som att bevara vitryggig hackspett och vandringsfiskar.
Det finns metoder för att minimera påverkan där den är oönskad, och det finns en omfattande internationell forskning. Den tillämpas sällan i Sverige, vilket gör att många dämmen rivs i onödan, såväl legalt som illegalt.
Workshopens mål är att sätta fokus på detta karismatiska djur. Vi vill att den senaste forskningen och erfarenheterna ska användas i förvaltningen av vår allt större bäverstam. En aspekt på förvaltningen är också att bäver går utmärkt att äta, det har vi gjort historiskt.
28 september: seminarium, workshop och middag
Foto: Jörgen Wiklund/SLU
Fullständigt program kommer senare.
630 kronor (inklusive moms). I priset ingår workshop med lunch, fika och middag samt exkursion inklusive smörgås. Eventuellt boende fixar du själv.
Anmälan senast den 10 september. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Till anmälan på SLU:s webbplats >>
Tid: 2022-09-28 10:00 - 2022-09-29 13:00
Ort: Uppsala
Lokal: Audhumbla, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) Ulls väg 26, Ultuna
Sista anmälningsdag: 10 september 2022
Mer information: lovisahokby@gmail.com