Angermannalagets bäverhojt
och andra bäverrecept
Det finns de som tycker att sprit kryddad med bävergäll ger en fantastisk vild smak med toner av vanilj och tjärat trä. Andra hävdar att det är fullständigt vedervärdigt, och har man en gång provat gör man aldrig om det.
Bävergället kommer från bäverns gällpungar, som i grunden är utbuktningar på urinröret. Att krydda sprit med bävergäll är en gammal tradition. Förr trodde man att blandningen – även kallad bäverhojt – hade medicinska egenskaper, men det finns det inga belägg för.
Det finns en rad olika recept. Detta är det som används av studentföreningen Angermannalaget på Norrlands Nation i Uppsala.
Ta en gällpung från en nyskjuten bäver. Om den inte redan gör det vid ankomst, lägg den omedelbart i sprit. Vanlig vodka fungerar, men högre sprithalt gör att essensen får en mycket starkare smak.
Man kan också röka gällpungen innan man lägger den i sprit, men det är inget Åldermannen i Angermannalaget rekommenderar. Det ger en helt annan, betydligt surare smak.
Ta en flaska vodka eller brännvin, och dosera sedan ett par teskedar av essensen i flaskan. Smaken ska tydligt avge toner av tjärat trä.
Ju längre gällpungen får ligga och dra, desto mindre essens behövs för att krydda vodkan. En av Angermannalagets äldsta gällpungar har legat och dragit sen 2015, och ger en så kallad bärnstenshojt.
Gällpungen måste alltid ligga under sprit och aldrig komma i kontakt med syre, då är hela essensen förstörd och kan bli direkt giftig.
Bäverhojten dricks enligt Angermannalagets tradition med en snapsvisa, exempelvis denna:
Gällen river
Melodi: Längtan till landet
Gällen river, glider nedför strupen
Skapar värme, glädje välbehag
Doftar tjärlek, är den bästa supen
Tack herr Bäver för ditt pungbidrag!
Sjung nu vänner, hylla våran bäver
Käkar asp och bygger stöddig damm.
Töm nu glaset men drick aldrig genever!
Bävergäll gör gossen from som lamm - bävergäll gör gossen from som lamm!
Bävergryta med portvinskokta körsbär
4 – 5 portioner
Grytan
1 kilo bäverkött
salt och peppar
2 msk smör
4 gula lökar
2 selleristjälkar
2 tomater
2 ½ dl rött vin
1 liter viltfond
10 vitpepparkorn
8 enbär
1 färsk timjankvist
1 lagerblad
Portvinskokta körsbär
500 g urkärnade körsbär
2 ½ dl portvin
2 ½ dl rött vin
zest av en halv citron och en halv apelsin
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk brun farin
Skär köttet i centimeterstora bitar. Salta och peppra. Bryn dem i smör. Karamelliseringen här är viktig för smaken, även om köttet kommer kommer att tillagas av den långa koktiden. Ta upp köttbitarna. Hacka lök, selleri och tomater i bitar. Fräs även dem i smör. Lägg tillbaka köttet och häll på vinet. Koka tills nästan all vätska kokat in.
Tillsätt fonden. Koka upp och skumma. Lägg i pepparkorn, enbär, timjankvist och lagerblad. Koka 45-60 min.
Påbörja under tiden de portvinskokta körsbären:
Blanda portvin och citruszest i en kastrull. Koka upp. Lägg i körsbären och koka 5 minuter. Ta upp körsbären.
Koka ihop vinblandningen tills det återstår cirka 2 dl.
Sila av buljongen från köttet. Koka ihop den tills drygt 3 dl återstår. Tillsätt svartvinbärssaft och vinblandningen från körsbärskoket. Smaka av med salt och peppar.
Smält farinsocket i en panna och lägg i körsbären. Låt dem försiktigt värmas ihop med sockret någon minut.
Lägg upp bäverkött på varma tallrikar. Häll på sås och strö över körsbär. Servera med kokt eller pressad potatis.
Bävergrytor kan varieras i det oändliga. Prova olika grönsaker och kryddningar!
Här är ytterligare några varianter:
Bävergryta med spätzle från tidningen Svensk Jakt >>
Bävergryta med champinjoner från Sveriges Radio P4 Gotland >>
Bäverkött kan också grillas, rökas och torkas.
Eller gör bäverburgare!
Kalles bäverburgare
Från pisten i Idre fjäll i slutet av 1990-talet – då den dock inte lär ha innehållit bäverfärs…
4-6 hamburgare
400 g köttfärs från bäver
200 g fet vildsvinsfärs
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk dijonsenap
chilipeppar
vitpeppar
salt
Blanda ihop färsen. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop. Forma 4 – 6 burgare och stek på medelvärme. Servera med hamburgerbröd, sallad, tomat, lök, senap, ketchup och hamburgerdressing.
Grillad bäversvans
Bäversvansen innehåller mycket fett, som kan grillas och sedan användas som pålägg på mackor. Lägg den hela bäversvansen i glöden. Låt ligga i cirka en kvart. Tag av skinnet. Använd fettet på mackan, smaka av med örter och salt.
Se även inslag från SVT:s program Vilda maten (kan ses till juni 2023) >>
Fler recept finns också i boken "Beaver as a renewable resource" från EU-projektet Wambaf. Boken kan laddas ned som pdf från Skogsstyrelsens webbplats. Recept finns på sidorna 65 - 75 i boken, sidorna 34-38 i pdf:en >>