Bävrar bästa upplevelsen
- Vi har gäster som berättar att bäversafarin var höjdpunkten på deras resa till Sverige.
Det berättar naturguiden Marcus Eldh, som ordnat viltsafarier för gäster från mer än 75 länder.
Ändå är bäversafarier en liten bransch i Sverige. Bävrar.se har försökt kartlägga den. Bland svårigheterna för utvecklingen finns bävrar som försvinner från sina revir. Det råder också brist på utbildade och certifierade guider och företag.
- Det finns inget djur som överträffar förväntningarna så mycket som bäver, konstaterar Marcus Eldh, som driver naturturism under varumärket Wild Sweden i närheten av Skinnskatteberg.
En av anledningarna kan vara att få har lika höga förväntningar på bäverupplevelsen som de har på exempelvis varg eller älg, konstaterar han. Men att uppleva en bäver simmandes ljudlöst i solnedgången är något alldeles speciellt.
Mikael Nilsson som driver företaget Nordic Discovery, där bäverturerna är bland de populäraste, är inne på samma linje.
- Bävern är spektakulär!
Många av de guider bävrar.se varit i kontakt med, drivs av att förmedla sitt eget intresse för djur och natur.
- Det här är ingen massturism – vi gör det på djurens villkor och är aldrig mer än åtta personer på en tur, säger Mikael Nilsson.
Marcus Eldh trycker också på att han vill visa att naturturismen skapar jobb och intäkter på landsbygden.
- När vild och vacker natur får ett ekonomiskt värde är det lättare att motivera att vi inte ska hugga ner skogen.
Nordic Discovery och Wild Sweden är bland de större bäversafariarrangörerna. Under delar av året kör de flera bäverturer i veckan. De och ytterligare några företag satsar helt på naturturismen, omsätter flera miljoner kronor per år och har anställda. Andra arrangörer är små enskilda firmor som ordnar några enstaka turer per år och där någon har guidningen som bisyssla.
Någon officiell sammanställning över hur mycket bäverturismen omsätter finns inte – inte ens några säkra siffror över hur stor den totala naturturismen i Sverige är.
Räknar man ihop den totala omsättningen för de bäversafariföretag som bävrar.se hittat ligger den på drygt 30 miljoner kronor per år. Flera av företagen uppger att bävrar är en liten del av deras verksamhet – även om de ofta är bland de mest uppskattade turerna.
- Bäversafarin säljer sig själv ganska bra, säger Joakim Ekendahl på Äventyrsbyrån paddeln och pedalen.
- Det som begränsar omfattningen är att jag vill arbeta med att visa upp mitt närområde, Säveån. Jag vill inte heller köra så många turer att jag stressar bävrarna eller övrig natur - eller mig själv för den delen.
Anders Arnell, projektledare på Centrum för naturvägledning vid Sveriges lantbruksuniversitet, tycker att bävrar lämpar sig väl för naturturism:
- Det är otroligt spännande djur, det är lite exklusivt och det är förhållandevis lätt att få se dem – eller i alla fall spåren.
Han framhåller bäverskådningen som dörröppnare för ett bredare naturintresse:
- Bävrar är en del av ett sammanhang – vad händer till exempel när hela områden översvämmas av deras byggen? När man är ute på bäversafari, längs eller på ett vattendrag, får man också med sig många andra minnesvärda naturupplevelser.
Anders Arnell konstaterar att bäverturismen har tre sidor. Den kommersiella är relativt stark – delvis för att en kvalificerad guide kan hjälpa människor att uppleva det de inte skulle se på egen hand. Den ideella – när exempelvis Naturskyddsföreningen eller jägarorganisationer ordnar evenemang – är mer sporadisk. För en bredare allmänhet är den tredje delen ofta viktig, den offentligt finansierade. Det kan vara Naturum – besökscentrum vid nationalparker och annan skyddad natur[1] – som ordnar turer och utställningar, eller kommuner och länsstyrelser som sätter upp skyltar för att visa på bäverförekomster och vad de betyder för ekosystemet. Även det sker idag mer sporadiskt.
Alla tre sätten att uppleva eller lära mer om bäver öppnar också dörrar för att kunna ge sig ut på egen hand och spana efter bävern eller dess spår. Tips på hur du kan uppleva bäver finns också här på bävrar.se. Läs mer här >>
Anders Arnells bästa tips till naturvägledare
• Stimulera alla sinnen och väck känslor – se, lyssna, känn på gnaget, undersök.
• Sätt bävern i ett sammanhang – vad är dess roll i ekosystemet, vad har den för historia.
• Relatera till besökarnas egna erfarenheter. Uppmuntra till delaktighet och egna upptäckter.
• Mer inspiration än information. Bygg upp spänning. Överlasta inte med information utan tänd en gnista till fortsatt intresse.
Hur mycket turism bävrarna kan tåla finns det inga enkla svar på, säger Göran Hartman, lektor vid institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
- Bävrar är inte störningskänsliga, men givetvis finns en gräns. Allt beror på hur kraftig störningen är och hur ofta den sker.
Bäverskådning från land är ofta sådan att djuren aldrig märker att man är där. Görs det från kanot glider man kanske förbi flera bosättningar, vilket gör att varje enskild bäver inte blir störd mer än en gång den kvällen.
- Jag tror att det kan vara självreglerande, säger Göran Hartman. Störs de för mycket så flyttar de. Inga bävrar, inga exkursioner.
Bilden delas av flera av de guider bävrar.se varit i kontakt med, och som kört turer i decennier.
- Vi glider ljudlöst fram med kanot och stör inte mycket, säger Stanley Larsson på Herrtorps Qvarn. Bävrarna verkar inte bli stressade av vår närvaro och glider sakta undan om vi kommer för nära. Kanske har de fått en viss vana av vår närvaro i ån.
För flera av bävertursföretagen kommer de flesta besökarna från andra länder, särskilt från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Visit Sweden, ett statsägt företag med uppgift att marknadsföra Sverige som besöksland, noterar bävern som dragplåster i en av sina analyser: ”Besökare från utlandet letar efter mer “exotiska” / “typiskt svenska” saker som älgar och bäver”. Många söker en ”autentisk” och oförorenad natur – och vill ha naturvänligt och naturkunnigt värdskap[2]. Visit Sweden konstaterar också att allt fler kunder efterfrågar ett ökat fokus på hållbarhet och djurvälfärd, men att regleringarna inom naturturismen är bristfälliga[3].
Enligt Visit Sweden finns det förbättringspotential inom certifiering och utbildning för arrangörer av djurskådning – vilket blev tydligt när bävrar.se skulle kolla certifieringen av företagen som erbjuder bäverturer. Ett företag vi hittat skryter på sin webbplats med flera certifieringar som inte verkar existera. En av certifieringarna finns – men gäller fair trade-turism i södra Afrika, och den har inte det svenska företaget på sin lista över certifierade företag.
Den svenska branschorganisationen Naturturismföretagen står bakom en hållbarhetsmärkning kallad Nature´s best. Från och med i år är den erkänd av den internationella organisationen för hållbar turism, Global Sustainable Tourism Council[4]. Av de bävertursföretag bävrar.se hittat är det två som har märkningen, Vildmark i Värmland och Nordic Discovery.
- Vi håller på med ekoturism, en del av grejen är att det är ekologiskt hållbart, säger Mikael Nilsson på Nordic Discovery. Jag upplever att kunderna vill veta om de ”hamnat på rätt ställe” och då hjälper kvalitetsmärkningen.
Men certifieringen kostar, och flera av företagen tycker att det blir för dyrt.
Camilla Jönsson, generalsekreterare på Naturturismföretagen, har förståelse för det.
- Nature's Best är ett heltäckande kvalitetssystem och det tar en del resurser i anspråk att ta sig igenom och bibehålla märkningen. Men de märkta företagen återkopplar ofta hur positivt det är att jobba igenom systemet och systematisera sitt hållbarhetsarbete.
För den som vill kolla upp en arrangör som inte är certifierad tipsar hon om att fråga om de har certifierade naturguider[5], och att kolla företagens hållbarhetsplan.
När bävrar.se sökt bäverturismföretag visar det sig att flera som hade verksamhet för bara något år sedan inte har det idag. I något fall har bäverguiden flyttat. Ett annat företag har ändrat fokus och satsar på ”glamping”, en trend med lyxig, glamorös camping, istället för viltskådning.
Flera företag vittnar om att ett problem för bäverturismen är att bävrarna ibland flyttar på sig – och då måste mycket arbete läggas på att rekognoscera nya områden. Det kan finnas flera skäl till att bävrarna flyttar – brist på föda är en vanlig orsak, olika störningar, som att dammar rivs, är en annan. Det finns arrangörer som misstänker tjuvjakt, när bävrarna plötsligt försvinner mitt under sommarsäsongen. På andra håll har bäverturismföretag och jägare hittat fungerande överenskommelser: Peter Lucas och Hilje Blaauw på Yttermalungs Camping berättar att de spanar på bävrarna i älven, och jägarna jagar i småbäckar.
Lästips
Företag som erbjuder bäversafarier >> Uppdaterad 2024
Så spanar du bäver – tips om hur du får syn på bäverns spår >>
Artportalen hjälper dig att hitta bävrar >>
Referenser
[1] Naturvårdsverkets information om Naturum https://www.naturvardsverket.se/naturum
[2] Visit Sweden: Vad tycker våra naturaktivitetsbesökare. 2022. https://corporate.visitsweden.com/kunskap/naturturism/vad-tycker-vara-naturaktivitetsbesokare/
[3] Visit Sweden: Trender i olika naturturismaktiviteter. https://corporate.visitsweden.com/kunskap/naturturism/trender-i-olika-naturturismaktiviteter/
[4] Naturturismföretagen: Nature´s Best Sweden – en globalt erkänd kvalitetsmärkning. 2023. https://naturturismforetagen.se/natures-best-sweden-en-globalt-erkand-kvalitetsmarkning/
[5] Om certifierade naturguider https://certifieradnaturguide.se/