Bilkaravan följde bävrarna till Kilsbergen
På många platser blev det fest för att fira bäverns återkomst. Nu kan Bävrar.se publicera en unik film från utsättningarna i Närke 1927.
En bilkaravan på 40 bilar följde med för att fira när bävern återkom till Närke. Det var folkfest med picknick i höstsolen. Överlastade roddbåtar transporterade bäverlådor och publik till utsättningsplatserna. Hösten 1927 släpptes totalt elva bävrar ut på tre platser i Närke.
Redan under den första hälften av 1800-talet utrotades bävrarna i Närke. 1925 bestämde sig Örebro läns jaktvårdsförening för att försöka få dem tillbaka.
”Lyckade bäverinplanteringar hade tidigare ägt rum i Norrland, och som bävern för mindre än ett sekel sedan fanns vild i Örebro län, borde hans återinförande därstädes icke stöta på några större svårigheter”, skrev initiativtagaren och jaktvårdsföreningens sekreterare, jägmästare Henrik Dieden[1].
Hösten 1926 gjordes en undersökning av lämpliga områden. Pengar samlades in med hjälp av lokaltidningen Nerikes Allehanda. Bävrar köptes in från Norge, och den 14 september 1927 släpptes tre par ut i Kilsbergen. De två första släpptes i Stråsjön. Ytterligare ett par släpptes några kilometer därifrån, i Gårdsjön. Två dagar senare fick en hel bäverfamilj komma till Boo i sydöstra Närke.
Utsättningarna var lyckosamma, även om bävrarna inte stannade precis där de sattes ut. 1936 uppskattades Närkes bäverstam till över 20 djur[2].
Filmen ”När bävern kom till byn” filmades av Henrik Dieden. Den har digitaliserats av ekologen och fotografen Jan Malmgren och är 14 minuter lång.
Lästips
Läs mer om utrotningen av bävern här >>
Läs mer om återintroduktionen här >>
Länk till Jan Malmgrens webbplats >>
Här finns även filmen Vattnets väg från 2005, som i delar berättar om bäverns roll i vattendrag från Kilsbergen, 80 år efter utsättningen, och en artikel i Nerikes Allehanda.
Referenser
[1] Geete, Erik. Bävern i Sverige och Norge, Skogen 1928
[2] Faxén, Lars. Återställandet av vår förödda djurvärld, Vi och vår natur 1935