Sjukdomar hos bäver och
Tillaga bäver
Föredrag vid jubileumsseminariet den 28 september 2022 i Uppsala av Torsten Mörner, docent i veterinärmedicin och tidigare statsveterinär. Han har även varit med och skrivit vilt-kokböcker.
31 minuter
Sjukdomar hos bäver
18 minuter
Drunkning, svält och trafikolyckor är de vanligaste dödsorsakerna bland de bävrar som kommit in till Statens veterinärmedicinska anstalt under en 25-årsperiod. Infektions- och parasitsjukdomar ses ganska sällan bland svenska bävrar.
Däremot verkar det vara ovanligt att bävrar dör för att de fäller träd över sig själva, berättar Torsten Mörner. Många bävrar dör också i trafiken.
– De vandrar över vägar och är långsamma.
En sak som han tycker är värd att diskutera är det faktum att bävrarna inte verkar drabbas av det som brukar kallas inavelsdepression. Hela den svenska bäverstammen kommer från cirka 80 djur som hämtades från Norge på 1920- och 30-talen. Men det verkar inte ha lett till sjukdomar eller funktionsnedsättningar.
– Inavel leder inte alltid till inavelsdepression eller ökade sjukdomar – det beror på vilka gener de har.
Ett annat fenomen är att den europeiska bävern inte verkar drabbas av sjukdomen harpest, till skillnad från den kanadensiska bävern som är mycket känslig för denna infektion. Den orsakas av en bakterie, som kan infektera många djurarter, inklusive människa. För exempelvis skogshare är den akut dödlig. Enligt Torsten Mörner följer spridningen av harpest i Sverige ungefär bäverns utbredning – vilket möjligen kan förklaras med att denna bakterie kan leva inuti celler i kroppen och därmed undgår kroppens immunförsvar. Vi vet att svenska bävrar bär på antikroppar vilket indikerar att de möjligen också bär på bakterien men blir inte sjuka. Men orsakssambanden är ännu oklara, och den tidigare forskningen är gjord med äldre teknik.
– Idag finns känsligare metoder. Jag hoppas att någon kastar sig över detta!
Tillaga bäver
Cirka 13 minuter, startar cirka 18 minuter in i filmklippet
Bäverkött tas i Sverige sällan till vara idag – och det är synd, tycker Torsten Mörner.
– Det är ett magert kött, och det är gott, säger han.
Han framhåller två huvudsakliga tillagningsmetoder: man röker köttet eller gör grytor. Bäverkött passar också utmärkt att göra hamburgare av.
I föredraget visar Torsten Mörner ett halvdussin olika recept – från en amerikansk ”Beaver bomber” till en bäverstek från finrestaurangen Noma i Köpenhamn. Röker man köttet kan man antingen varm- eller kallröka det, och exempelvis servera med lingon och pepparrotskräm.
Många bäverrecept man hittar på nätet handlar om hur man tillagar svansen. De flesta recepten handlar om att grilla svansen på olika sätt.
– Men så gott är det faktiskt inte, tycker Torsten Mörner. Det är mycket skinn och mycket fett.
Han tycker ändå att man ska våga experimentera med bäverkött i köket:
– Det finns möjligheter att göra goda maträtter på det mesta från bävern!
Kontaktuppgifter till Torsten Mörner:
Lästips
Recept finns också i boken "Beaver as a renewable resource" från EU-projektet Wambaf. Boken kan laddas ned som pdf från Skogsstyrelsens webbplats. Recept finns på sidorna 65 - 75 i boken, sidorna 34-38 i pdf:en >>