Bäverns återkomst - en historia om hopp
Föredrag vid jubileumsseminariet den 28 september 2022 i Uppsala, av Sus Andersson. Hon jobbar med en bok om bäverns återkomst och är redaktör för Bävrar.se.
22.04 minuter
I det här föredraget berättar Sus Andersson om hur det gick till när bävern kom tillbaka till den svenska naturen för 100 år sedan.
Bävern var då utrotad i Sverige och i stora delar av Europa efter flera århundraden av intensiv jakt. Först 1873 fridlystes bävern i Sverige. Men då var det för sent.
1921 lyfte en man som hette Eric Festin frågan om att få tillbaka bävern till Sverige, och 1922 sattes ett första bäverpar ut i Bjurälven i norra Jämtland. Eric Festin beskrev projektet som ett sätt att ”gottgöra en av de svåraste försyndelser som någonsin skett mot vår natur”.
- Idag säger vi att bävern är en ekosystemingenjör, vi pratar om hur den bidrar till biologisk mångfald och om rewilding, säger Sus Andersson. Men de begreppen fanns inte 1922.
De första bävrarna följdes av ett 80-tal andra, som sattes ut på 19 platser runt om i Sverige. Massor av människor engagerade sig – en del mer, andra mindre – exempelvis genom att skänka en slant till ”Bäverfonden”.
Sus Andersson tycker att det går att ta med sig lärdomar från detta oerhört lyckade artprojekt till dagens naturvårdsarbete:
- Det behövs några drivande människor. Och det är viktigt med lokalt engagemang.
Sist men inte minst framhåller hon att även små bidrag har betydelse:
- Som Eric Festin sade: Det kan räcka med 25-öringar, bara de är många!